תכנון מפעלי מזון – כל מה שצריך לדעת

תכנון מפעל מזון מהווה עבודה מורכבת, אשר עליה לקחת בחשבון גם  את הדרישות המחמירות של משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה וגם את הדרישות הפרטניות, הקשורות לשלבי הייצור השונים העתידים להתקיים באותו המפעל.

מהסיבות הללו, קיימת חשיבות גבוהה שעבודת התכנון תתבצע על ידי מהנדסי מזון מקצועיים ומוסמכים, אשר מחזיקים בכלים ובידע לתכנון מפעל מזון אשר יעמוד בכל הסטנדרטים הנדרשים, בדרך לקבלת רישיון עסק ורישיון יצרן ממשרד הבריאות.

חשוב לזכור, תכנון מקדים, מקצועי וקפדני של מפעל מזון, יכול לחסוך לבעל המפעל, עיכובים מיותרים בקבלת האישורים והרישיונות כמו גם לאפשר יעילות תיפעולית  שתחסוך  סכומי כסף גבוהים אשר יכולים להגיע למאות אלפי שקלים – מהסיבה הפשוטה שתכנון לקוי או תכנון חסר של המפעל, עלול להוביל לכישלונו ולהפסד הכסף אשר הושקע בו.

תכנון קווי ייצור המוניים

מה כוללת עבודת תכנון מפעל מזון?

הליך תכנון מפעל מזון אשר יתבצע בצורה האופטימאלית, ייקח בחשבון את הנתונים הטכניים של המפעל וידאג לבצע התאמה לדרישות, לנהלי הבטיחות ולתקנים השונים. בהליך התכנון, יושמו דגשים על פרמטרים כגון: חלוקת המפעל לאזורי עבודה שונים, ZONING)),בחירת מערכות הבקרה המתאימות, אופן השילוב והמיקומים של המערכות השונות:

 מים, שפכים חשמל, מיזוג ועוד.. חשוב לזכור, כי הקמת מפעל מזון מצריכה קבלת אישורים מלא מעט גופים ובין היתר: העיריה, מכבי האש, המשטרה וגופים נוספים – ולכן, בהליך התכנון חשוב להקפיד על עמידה בכל הדרישות של כל אחד מהגופים הרלוונטיים.

רישיון יצרן למפעל מזון

בכדי שמפעל מזון יוכל "לפתוח את שעריו" ולהתחיל ולפעול, עליו לקבל רישיון יצרן למפעל מזון. מי שאחראי על הנפקת הרישיון הוא שירות המזון  והמחלקה לבריאות הסביבה במשרד הבריאות  כאשר, תפקידם הוא למעשה לוודא שהייצור באותו המפעל מבוצע תוך הקפדה על דרישות החוק, ועל עמידה בסטנדרטים מחמירים אשר יבטיחו שמירה על בריאות הציבור והסביבה.

 בכדי לקבל את אותו הרישיון, בעל המפעל אמור להגיש תוכנית אדריכלית ותוכנית עבודה (הנקראת פרשה טכנית) אשר מפרטת את כל שלבי הייצור המתוכננים במפעל.

 כאמור, בכדי שהתוכניות יעמדו בדרישות המשרד ולצורך קבלת אותו הרישיון המיוחל, ישנה חשיבות גבוהה להכניס לתמונה חברת הנדסה מנוסה ומקצועית, המתמחה בנושא של תכנון מפעלי מזון ומעסיקה טכנולוגים מנוסים ואדריכלים מקצועיים, המתמחים באופן פרטני בתיכנון תוכניות מפעל תזרימי יצור וכתיבת  "פרשה טכנית".

שלבי הפעולה

הליך התכנון המקדים של מפעלי מזון אמור להתבסס על השלבים הבאים:

·         יצירת תוכניות מסודרות ומקיפות – בין היתר: תוכניות הנדסיות, תוכניות לתהליכי ייצור, תוכנית לבדיקת המזון ותכנית לבטיחות המזון.

·         הגשת התוכניות למשרד הבריאות לצורך קבלת רישיון יצרן.

·         במידה והתקבל אישור עקרוני לרישיון יצרן על ידי משרד הבריאות – כעת, יש להגיש את התוכניות הרלוונטיות למחלקת רישוי עסקים לצורך קבלת רישיון עסק.

·         בשלב זה, התוכניות יועברו לבדיקות על ידי כל הגופים הרלוונטיים – רק אחרי שכל הגופים יבצעו את הבדיקות שלהם ויאשרו את התוכניות, ניתן יהיה לקבל את רישיון העסק.

לסיכום, הליך תכנון מפעל מזון מחייב להתבצע ברמה מקצועית בלתי מתפשרת ותוך דגש על כל הפרטים הרלוונטיים. במקום הזה בדיוק חברתנו נכנסת לתמונה. הודות לידע המקצועי ולניסיון המעשי אותו צברנו לאורך השנים, יש לנו את הידע והיכולות לבצע הליך תכנון בסטנדרטים בלתי מתפשרים.

אנו מקפידים ללוות את הלקוחות לאורך כל השלבים אותם הם צריכים לעבור –  החל מהשלב בו המפעל הינו עדיין בגדר רעיון (אשר קורם עור וגידים), דרך הגשות הבקשות לקבלת האישורים והרישיונות הנדרשים ועד לשלב הביצוע בפועל ולעיתים גם לאחר מכן.